View Single Post
  #6  
Παλιό 26-08-2013, 12:39
GeorgeP Ο/Η GeorgeP βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Jan 2009
Περιοχή: Αθηνα
Μoto: VARADERO MK3
Μηνύματα: 6,530
Προεπιλογή Απάντηση: Αμερικα........

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από Al Bandy Εμφάνιση μηνυμάτων
Ε, λοιπόν, επειδή εγώ είμαι και αγρότης, αφήστε τα σάπια. Η λεμονιά είναι δέντρο που παράγει όλον τον χρόνο. Το πρόβλημα είναι αλλού.

Λίγο που σε κάποια προϊόντα δεν παράγουμε όσες ποσότητες χρειαζόμαστε, λίγο που έχει μειωθεί η παραγωγή ακόμη περισσότερο λόγω κρίσης, και πολύ η έλλειψη αγροτικής πολιτικής από τις κυβερνήσεις, η "αγροτική" Ελλάδα έφτασε να εισάγει την μεγαλύτερη (και σε μερικές περιπτώσεις όλη την) ποσότητα τών αγροτικών προϊόντων που χρειάζεται ετησίως!
Επί πλέον, το πρόβλημα μεγαλώνει από τους επιτήδειους που εισάγουν τουρκικά και άλλα προϊόντα επειδή είναι πάμφθηνα ενώ την ίδια στιγμή τα αντίστοιχα ελληνικά προϊόντα όπως σταφίδες, φυστίκια Αιγίνης κλπ, σαπίζουν στις αποθήκες. Το θέμα έχει παίξει πολλές φορές στα τοπικά ραδιόφωνα. Αλλά κι αυτό συμπεριλαμβάνεται στην έλλειψη αγροτικής πολιτικής που επιτρέπει στα καρτέλ να χορεύουν.



Να μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία από την ΠΑΣΕΓΕΣ!

Με βάση τη μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ που παρουσιάστηκε πέρυσι, αυτάρκεια παρουσιάζει η Ελλάδα σε συγκεκριμένα προϊόντα όπως:
- Οι βρώσιμες ελιές. Η παραγωγή καλύπτει το 615% της ζήτησης, όμως το 88,3% της παραγωγής εξάγεται.
- Τα επιτραπέζια σταφύλια (θα μπορούσε να καλυφθεί το 322% της εγχώριας κατανάλωσης. Σημειωτέον ότι το 74% της ελληνικής παραγωγής καταλήγει στο εξωτερικό).
- Τα ακτινίδια (242% επάρκεια, 62% εξαγωγές).
- Η σταφίδα (209% επάρκεια, 57% εξαγωγές).
- Το ρύζι (171% επάρκεια, 51% εξαγωγές).
Επίσης θα επαρκούσε το ελαιόλαδο (151%), αν καλυπτόταν η ποσότητα που εισάγεται (4,33%), το σκληρό σιτάρι (149% η επάρκεια, μόλις 10% της ζήτησης καλύπτεται από εισαγωγές). Η παραγόμενη ποσότητα υπερκαλύπτει την κατανάλωση σε δημητριακά (82%), φρούτα (128%), τυροκομικά (το 80%), αιγοπρόβειο γάλα (98%) και κρέας (92%), αυγά (91%) και τα πουλερικά (82%). Πολύ χαμηλή αυτάρκεια υπάρχει στο μαλακό σιτάρι από το οποίο γίνεται το ψωμί (32%), στα όσπρια σε ποσοστό που κυμαίνεται στο 39%, στο βόειο κρέας (13%) και στο χοιρινό (38%).
Σε περίπτωση που οι εισαγωγές γίνονταν απαγορευτικές λόγω κόστους, θα μας έλειπαν:
- Οι φακές. Παράγουμε 7.500 τόνους και εισάγουμε άλλες 10.000 τόνους, για να καλύψουμε τις εγχώριες ανάγκες.
- Το χοιρινό κρέας. Παράγουμε 111.000 τόνους, αλλά καταναλώνουμε 290.000 τόνους.
- Τα φασόλια. Τρώμε 35.000 τόνους, εκ των οποίων σχεδόν οι 24.000 είναι εισαγωγής.
- Το μαλακό σιτάρι. Από το ένα εκατομμύριο τόνους που απαιτείται για τον άρτον τον επιούσιον η Ελλάδα παράγει μόλις 351.000 τόνους.
- Το βόειο κρέας. Από τους 158.000 τόνους που καταναλώνουμε ετησίως, μόλις 20.000 τόνοι παράγονται στην Ελλάδα.
Aν και δεν μου αρεσουν οι ορολογιες τυπου ''σαπια'' σε μια συζητηση που οι τονοι ειναι ισα με το εδαφος, δλδ χαμηλοι, εντουτοις θα συμφωνησω με τα στοιχεια της ΠΑΣΕΓΕΣ που παραθετεις.

Θα διαφωνησω ομως με το οτι η λεμονια παραγει ολον τον χρονο καρπο αφου χρειαζεται θερμοκρασια μεταξυ 15-30 βαθμων και αρκετη ηλιοφανεια αν παλι θμαμαι καλα. Αρα το καλοκαιρι κι ελευθερη στον αγρο δεν παραγει......
Τωρα αν η επιστημη της υβριδοκαλλιεργειας εχει καταφερει να αντρεψει την φυση -οπως και σε τοσες αλλες καλλιεργειες - ειναι αλλου παπα ευαγγελιο.


Reply With Quote