Ξερογκαζια στο κατέβασμα
Εσείς κάνετε χρήση της παραπάνω τεχνικής? Ειχα πρόσφατα την κουβέντα με φίλο μοτοσυκλετιστη, ο οποίος μου είπε ότι ο μηχανικός του, ισχυρίστηκε οτι η ξεροξαζια μπερδεύει το μοτέρ. Προσωπικά σχεδόν σε όλα τα κατεβάσματα, εκτος αν οι στροφές είναι χαμηλά, κάνω χρηση της ξερογκαζιας προσπαθώντας να ομαλοποιησω το κατέβασμα. Υπάρχει περίπτωση να κάνει η ξερογκαζια κακο στο μοτέρ? Εσείς τι κάνετε? Οι πιο έμπειροι ας πουν τη γνώμη τους.
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk |
Απάντηση: Ξερογκαζια στο κατέβασμα
Πως το μπερδεύει δηλαδή, τι θέλει να πει ο ποιητής.
Προσωπικά την χρησιμοποιώ. |
Και γώ τη χρησιμοποιώ, έτσι έμαθα να οδηγάω, αυτό κάνω σε όλα τα μηχανάκια..!
μήπως ο μηχανικός του ήταν 'πολιτικός μηχανικός' :P |
Παρών ! Και γώ κάνω το ίδιο, στο μηχανάκι και συχνάκις και στο αυτοκίνητο. ;)
Δε μπερδεύτηκε κανείς και ποτέ πες του ποιητή :p |
Εγώ το εφαρμόζω για ηδονιστικούς ακουστικούς λόγους.....:)
|
Εγω και στο ανέβασμα το κάνω πολλές φορές νομίζω οτι κουμπώνει καλύτερα η ταχύτητα
|
Απόσπασμα:
Απόσπασμα:
Ωμοίως πράττω όποτε το "σηκώνει" η κατάσταση για συγχρονισμό στροφών... ασφαλώς όχι πάντα γιατί οι συνθήκες δεν είναι πάντα ίδιες. Στην τελευταία βόλτα μου όμως, σε απλή ομαλή ξερογκαζούλα καθώς κατέβαζα ταχύτητα (με λίγα χιλιόμετρα), η μηχανή έσβησε. Και αυτό συνέβει δύο φορές... :(. Γιατί... ; Με προβλημάτισε το θέμα. |
Απόσπασμα:
Με μπέρδεψες ....... Η ξερογκαζιά σκοπό έχει να ισοφαρίσει τις στροφές του άξονα του κιβωτίου με αυτές του στρόφαλου για να κουμπώσει το σύστημα χωρίς να δαγκώσει. Αυτό λοιπόν συμβαίνει όταν κατεβάζει κανείς ταχύτητα. Όταν ανεβάζει, αν κάνει το ίδιο, δυσχεραίνει το κούμπωμα. Θα σου πρότεινα να μη το κάνεις. |
Απόσπασμα:
|
Απόσπασμα:
|
Απόσπασμα:
|
Απόσπασμα:
|
Απόσπασμα:
|
Απόσπασμα:
|
Απόσπασμα:
|
Απόσπασμα:
Απόσπασμα:
Απόσπασμα:
Αυτό στους boxer συμβαίνει λόγω ασυγχρόνιστων πεταλούδων, ή λόγω ακάθαρτου φίλτρου αέρα. Αν το "θεματάκι" είναι λίγο ή στην αρχή του, το κάνει μια φορά στο τόσο. Όταν το φίλτρο βρωμίσει για τα καλά, ή όταν οι ασυγχρόνιστοι κύλινδροι (οι πεταλούδες της εισαγωγής εκάστου) είναι πολύ ασυγχρόνιστοι, το πρόβλημα παρουσιάζεται πιο συχνά. Μπούκωμα σε injection δεν υφίσταται. |
Απόσπασμα:
Ένα σωστά ρυθμισμένο μοτέρ, και δη injection, δεν μπερδεύεται ποτέ!!! |
Και στο ανεβασμα και στο κατεβασμα. Ομαλοποιει τις αλλαγες στροφων
κινητηρα-σασμαν και δινει ενα χερακι βοηθειας στα συχρονιζε ;) |
προσωπικη μου αποψη!.....ξερογκαζιες !... κατα τις αλλαγες των ταχυτητων παιδες ... ναι!... οταν ετσι απλα ρολαρεις χαλαρα .... αλλα αν το πας σβελτα δεν προβλεπεται και δεν βρισκω και το λογο για να πω την αληθεια!
θυμαμαι ... πολυ παλιοτερα που κυκοφορουσα με τσοπεριά ...να παω ακομα πιο πισω ακομα και με το παπακι καποτε .... ηταν απιστευτη ικανοποιηση να κουμπωνεις τις ταχυτητες με ξερογκαζιά στην αλλαγη ...αλλα εως εκει !.... ξερογκαζιες με οριακες αλλαγες στο στροφομετρο ...ναι θα μπορουσαν μεχρι και ζημια να προκαλεσουν! |
Απόσπασμα:
Απόσπασμα:
πχ οι στροφές στο ρελαντί σταθερές και νορμάλ, στο άνοιγμα του γκαζιού αναποκρίνεται όπως πάντα μιά χαρά... Ευχαριστώ για τις σκέψεις πάντως, θα ρωτήσω τον και μηχανικό μου να δώ τί θα μου πει. |
Απόσπασμα:
Ασφαλώς! Είναι μικρό το θεματάκι που υπάρχει, είναι στην αρχή του. Αν το αφήσεις, θα δεις όλα αυτά που λες. Κάνε μια βόλτα στο συνεργείο για έλεγχο και θα δεις ότι είναι κάτι από τα δυο που σου είπα. Απλά πραγματάκια είναι, μην ανησυχείς;):) |
Υπαρχουν οι ξερογκαζιαρηδες, υπαρχει και η τεχνη της αλλαγης ταχυτητων... Βασικα εξαρταται πως πηγαινεις, ανοιγοντας? θελοντας να κινηθεις επιθετικα? σε ανηφορα η κατηφορα? με τι σχεση στο κιβωτιο? Η γνωμη μου ειναι οτι ας μην ειναι και στανταρ η ξερογκαζια, κι εγω την κανω πολλες φορες, αλλα εχω προσεξει οτι χρησιμοποιω πολλα στυλ για να αλλαζω σχεσεις, αναλογα το πως θελω να κινηθω.. Οι πιστιαρηδες ισως εχουν και ονοματα για αυτα τα στυλ, το σιγουρο ειναι οτι μετρουν το χρονο των αλλαγων..:ye33:
|
Απόσπασμα:
|
Απόσπασμα:
συμφωνο κε προσθετο οτι ανηγμα του γκαζιου θα πρεπη να ειναι αναλογω με το ποσες ταχητητες θα κατεβασουμε .πχ αν θα κατεβασουμε απο πεπτη σε δευτερα το ανηγμα πρεπη να ειναι αρκετα πιο δυνατο απο το ανηγμα απο εκτη σε πεμτη ταχητιτα |
Απόσπασμα:
|
Αφού ξέρεις είμαι ανήσυχο πνεύμα...
Ασε που πίστεψα προς στιγμήν, ότι είμαι ο μοναδικός οδηγός που βοηθάει τα κατεβάσματα με ξερογκαζια....:)
Απόσπασμα:
:u55::u55: Ο συμπλέκτης είναι για αυτή τη δουλειά,εσύ με τα δακτυλάκια σου θα ρυθμίζεις τον βαθμό φρεναρίσματος του κινητήρα όταν κατεβάζεις.Για αυτό μερικά μοντέλα έχουν τους λεγόμενους μονόδρομους συμπλέκτες ή antihopping για να "πατινάρει" λίγο όταν δέχεται αντιστροφή πίεση από ότι ο στρόφαλος.Σε πιο παλίες μοτοσυκλέτες κυρίως super sport υπήρχε ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης όπου κρατούσε λίγο ανοικτές τις πεταλούδες του γκαζιού στους μισούς κυλίνδρους(τετρακύλινδρα) ώστε να μην έχεις το ενοχλητικό σκορτσάρισμα του πίσω τροχού κατά τα απανωτά κατεβάσματα και κατά το φρενάρισμα όπου ούτως ή άλλως ο πίσω τροχός ανυψώνεται. Τώρα αν εσύ θέλεις να συνεχίσεις να είσαι κάγκουρας και να δίνεις ξερογκαζιές για να γουστάρουν τα γκομενάκια στο χωριό άλλο..... ΓΚΕ-ΓΚΕ????:u58::u58::u58: |
Απόσπασμα:
|
Απόσπασμα:
Απόσπασμα:
Μάλιστα, στις μοτοσυκλέτες σειράς R της BMW η ξερογκαζιά είναι απαραίτητη για την υγεία του κιβωτίου σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως βίαιων-απότομων κατεβασμάτων 2+ σχέσεων(γρήγορη οδήγηση-υψηλό στροφάρισμα κ.α.).;) Στις F δεν είναι απαραίτητο, αλλά καλό κάνει.;) :ye33: |
Απόσπασμα:
Η ξερογκαζιά δεν γίνεται για να μειώσεις το φρένο του κινητήρα.:cool: |
Απόσπασμα:
|
Γράφει ο DoctorAbo Απόσπασμα:
Αυτή η εξομοίωση των στροφών είναι απαραίτητη γιατί τα κόμπλερ στα κιβώτια των μοτο δεν έχουν σύστημα συγχρονισμού όπως τα <<κλασικά χειροκίνητα>> κιβώτια των αυτοκίνητων. (Γι΄ αυτό στα αυτοκίνητα είναι άχρηστη η ξερογκαζιά ... εκτός ακροτήτων!!!:D). Η διαφορά μεταξύ των σειρών R και F που καθορίζει το <<απαραίτητο>> από το <<καλό αλλά όχι απαραίτητο>> είναι το σύστημα του συμπλέκτη, που στις R είναι ξηρός και στις F υγρός πολύδισκος.;) Το θέμα λοιπόν είναι να κουμπώσει ομ@λά το κόμπλερ, αυτό γίνεται κατά το χρονικό διάστημα που έχεις πατημένη την μανέτα του συμπλέκτη (έχεις αποσύμπλεξη κινητήρα-κιβωτίου). Αυτό που περιγράφεις εσύ, δηλαδή το φρενάρισμα από τον κινητήρα και τα επακόλουθα συμβαίνουν σε μεταγενέστερο χρόνο εφόσον έχεις αφήσει την μανέτα (έχεις σύμπλεξη κινητήρα κιβωτίου) και έχει γίνει ήδη η επιλογή της σχέσης και το κομπλάρισμα των γραναζιών. Το φρένο του κινητήρα και οι επιπτώσεις είναι άλλο κεφάλαιο που εισέρχεται και η τεχνική οδήγησης σε συνδυασμό με τις κατασκευαστικές επιλογές του γραναζώματος των σχέσεων της κάθε μότο. :ye33: Διάβασε και αυτά : http://rider-s-land.pblogs.gr/to-mysthriwdes-kibwtio-tahythtwn.html http://iceal.wikidot.com/gearbox-genika |
Στα βιβλία οδηγιών των μοτοσυκλετών γιατί δεν τα γράφει αυτά κανένας κατασκευαστής τότε?
|
Όλες οι ώρες είναι σε GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 22:21. |
vBulletin Version 3.8.4
Jelsoft Enterprises Ltd.
Όλα τα γραφόμενα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του GS Forum!