Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από ortho
Ποιός είναι τελικά ο αξιοπρεπής άνθρωπος;
Ως προς τι είναι αξιοπρεπής;
Γενικά κι αόριστα;
Είναι ένας άνθρωπος πάντα αξιοπρεπής; Σε όλες τις "πλευρές" της ζωής;
Το αν θα είναι ή όχι αξιοπρεπής δεν εξαρτάται και από τις συνθήκες; Το αν θέλει αλλά δε μπορεί τον κάνει λιγότερο ή αναξιοπρεπή;
Και εν κατακλέιδι καθένας έχει έναν προσωπικό κώδικα αξιών; Υπόκειται αδιάκριτα σε αξιολόγηση από τρίτους;
Θέλω να πω ότι κάποιος για μένα μπορεί να είναι αξιοπρεπής, για άλλον απλά μ@λάκας. Δε σημαίνει ότι το δικό μου κριτήριο είναι το σωστό.
|
ΣΩΣΤΟΣ ortho ο προβληματισμός σου ακριβώς έτσι είναι, γιαυτό λέμε ότι η αξιοπρέπεια είναι κοινωνικό αγαθό και καθορίζεται από το σύνολο του πολιτισμού στο οποίο ζείς και όχι παό το τι νομίζω εγώ προσωπικά σαν αξία. Εν δυνάμη δηλαδή η πλειοψηφία του λαού , οι συνθήκες στις οποίες ζεί, τα βιώματα που έχει σαν λαός, καθορίζουν και τις αξίες του προκειμένου να επιβιώσει και να συνεχίσει την εξέλιξή του μέσα στην ιστορία.
Κάποτε στην αρχαία Αθήνα αξία ήταν να είσαι Αθηναίος πολίτης και μαχόσουνα και θυσιαζόσουνα στους πολέμους για το δικαίωμα αυτό. Στο Βυζάντιο αξία ήταν ότι ο Αυτοκράτορας ήταν εκπρόσωπος του θεού στην γή και εσύ όφειλες πίστη στα λόγια του και πολεμούσες για την θρησκευτική πίστη σου κυρίως και δευτερεβόντος για τον αυτοκράτορα.
Σήμερα άραγε ποιές είναι οι καθολικές αξίες του λαού μας ; ποιές αξίες είναι έτοιμος ο λαός να υπερασπιστεί για την επιβίωσή του ;