Ξαναγράφω πιο αναλυτικά. Σε μία συζήτηση με συναδέλφο εκπαιδευτή σκύλων του στρατού είχαμε θέμα τα σκυλιά κ τις επιθέσεις. Πρόκειται ακιβώς για το ίδιο πράγμα με τα τσοπανόσκυλα, κ αυτά φυλανε περιοχές όπως τα γερμανικά στα αεροδρόμια κ στις εκτάσεις των στρατοπέδων.
Μου είπε ότι επιτίθονται άμεσα σε όποιον περάσει στο χώρο φύλαξης κ αντιγράφουν τα ένστικτα του αφεντικού τους. Δηλ. αν ο άνθρωπος είναι επιθετικός στους περαστικούς κ αγριεύει το ίδιο θα κάνουν κ αυτά.
Μου είπε επίσης ότι αν τα δείξεις οικοιότητα κάποια στιγμή θα σου επιτεθούν άσχετα αν τα ταίζεις κ ζεις μαζί τους. Αν τους δώσεις αέρα κ δεν τους υπενθυμίζεις καθημερινά ότι εσύ είσαι ο αρχηγός θα σε δαγκώσουν. Το μάθημα αυτό το πήρε όταν μετά από άδεια 1 μηνός έβγαλε τον σκύλο του βόλτα κ στην πρώτη ευκαιρία μόλις του γύρισε πλάτη κ αφού τον χάιδεψε (του έλειψε είπε
), αυτός του επιτέθηκε τον έβαλε κ τον δάγκωσε στο πόδι (!) κάτω κ τον γλύτωσε άλλος συνάδελφος. Την γλύτωσε με βαθιά πληγή στο πόδι κ στον ώμο με 1 μήνα εκτός. Μου είπε επίσης το δάγκωμα σκύλου δεν το ράβουν αλλά το αφήνπουν ανοιχτό μέχρι να καθαρίσει από μικρόβια, είναι δηλ. πολύ επικίνδυνο όχι λογω της τομης αλλά των βακτήριων που φέρνει το ζώο.
Μου είπε επίσης ότι άλλο είναι τα κατοικίδια ήρεμα ζώα που παίζουν με τα αφεντικά τους κ ουσιαστικά δε νιώθουν ότι έχουν αποστολή ή προστατεύουν κάτι κ άλλο τα μαντρόσυλα κλπ. Είναι επικίνδυνα τέλος. Αν βρεθείς νύχτα σε έχουν κατασπαράξει.