GS Forum

Πήγαινε πίσω   GS Forum > -----> Γενικά > Ελλάδα και Κόσμος > Επικαιρότητα

Αγαπητά μέλη & φίλοι, το GS Forum, μετά από την πολυετή & καθ’ όλα επιτυχημένη πορεία του, εξακολουθεί να παραμένει online,

ώστε οι αναγνώστες του να έχουν πρόσβαση σε όλα τα θέματα του ενδιαφέροντός τους, για ενημέρωση και μελλοντική αναδρομή.

Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μας δείξατε όλο αυτό το διάστημα

και καταστήσατε την διαδικτυακή αυτή συντροφιά σημείο αναφοράς για τα ελληνικά μοτοσυκλετιστικά δρώμενα και όχι μόνον.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι, το ταξίδι συνεχίζεται ...
Απάντηση
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιό 18-04-2009, 23:37
skippybi Ο/Η skippybi βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Moderator
 
Ημερομηνία εγγραφής: Dec 2008
Περιοχή: Πάτρα
Μoto: BMW R 850 Roadster ή απλά ''Σουρτούκω''
Μηνύματα: 14,081
Προεπιλογή Οβελίας

ΟΒΕΛΙΑΣ
Ο περίφημος οβελίας, είναι το αρνί που ψήνεται στη σούβλα κατά την ημέρα του Πάσχα. Είναι ένα γνήσιο, Ελληνικό, Πασχαλινό έθιμο

Το ψήσιμο του αρνιού στη σούβλα συνηθίζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα σε ορισμένες περιοχές θεωρείται απαραίτητο .Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ψήσιμο του αρνιού γίνεται συνήθως από ειδικευμένα πρόσωπα Ένα αρνί βάρους μέχρι 15 κιλά είναι καλό και εκτός των άλλων θα μας διευκολύνει στο ψήσιμο.Η ετοιμασία του αρνιού γίνεται ως εξής : Αφαιρούν το παχύ έντερο , το λάρυγγα και τα εντόσθια . Αφήνουν μόνο τα νεφρά , κάνουν δυο τρύπες στη ράχη του αρνιού και πιέζουν τα νεφρά να βγουν ακριβώς στη ράχη του . Το αλατοπιπερώνουν εσωτερικά και το περνούν στη σούβλα αρχίζοντας από τη βάση του αρνιού και καταλήγοντας στο κεφάλι . Δένουν το αρνί με σπάγκο στη ράχη, ώστε να κρατιέται τεντωμένο και ράβουν με σακοράφα την κοιλιά του . Σηκώνουν τα πίσω πόδια του αρνιού και τα ενώνουν πάνω από τη σούβλα , περνώντας το κότσι του ενός ποδιού μέσα στο σχίσιμο που σχηματίζεται με το νεύρο του άλλου ποδιού και τα δένουν γερά στη σούβλα .Περνούν όλη την επιφάνεια του αρνιού με λεμόνια (το τρίβουν με λεμονόκουπες ) , το πασπαλίζουν με αλατοπίπερο και στήνουν τη σούβλα όρθια σε ένα μέρος μέχρις ότου αρχίσει το ψήσιμο .


Για να ψηθεί καλά το αρνί πρέπει να έχουμε και την κατάλληλη θράκα , που γίνεται κυρίως με κληματόβεργες ή κάρβουνα . Το ψήσιμο γίνεται στην ύπαιθρο και μέσα σε λάκκους που ανοίγουν γι’ αυτό το σκοπό .


Η σούβλα τοποθετείται πάνω σε στηρίγματα που στην αρχή κρατούν το αρνί ψηλά από τη φωτιά και σιγά-σιγά χαμηλώνουν ώστε να ψηθεί καλά . Επειδή η πλάτη του αρνιού και οι γλουτοί έχουν περισσότερο κρέας θέλουν και περισσότερη φωτιά , γι’ αυτό και μαζεύουν τη φωτιά στα μέρη εκείνα, ενώ για τα υπόλοιπα μέρη του αρνιού αφήνουν λιγότερη φωτιά . Το αρνί ψήνεται ενώ το γυρίζουν διαρκώς . Από καιρό σε καιρό το περιβρέχουν με λάδι ή βούτυρο και χυμό λεμονιού μέσα στο οποίο βάζουν λίγο αλατοπίπερο . Το ράντισμα του αρνιού συνηθίζεται να γίνεται με μια φουντίτσα ρίγανη .


Το αρνί αρχίζει σιγά-σιγά να ξεροψήνεται και να ροδίζει . Όταν ψηθεί , το καταλαβαίνουν, γιατί αρχίζουν να τραβιούνται οι σάρκες από τα κόκαλα και να σχηματίζονται σχισμές στα ψαχνά . Τότε το βγάζουν από τη σούβλα και το τεμαχίζουν. Το ψήσιμο διαρκεί περίπου 4 ώρες και εξαρτάται από το βάρος του κάθε αρνιού.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το βάρος του ψημένου αρνιού είναι περίπου το μισό του αρχικού.


Το τραγούδι που ακολουθεί είναι από τη συλλογή «Η μάνα μου η Αράχοβα» του Ηλία K. Λιάκου


Τώρα Λαμπρή, τώρ’ άνοιξη
κι η πασχαλιά έχει ανθίσει.
Μαζεύετ’ όλη η γειτονιά
στο λάκκο για να ψήσει
Στον Καβαλάρη το ’ταξα
-μεγάλη Του η χάρη-
βάλω τη φουστανέλα μου,
χαλάσω το μανάρι.

Κλίματα έχω για φωτιά,
η σούβλα μου ξυλένια,
αρνάδα δωδεκάρικη,
κούπα μαλαματένια.
Το έγδαρα, το σούβλισα
και το ’σφιξα στ’αλάτι.
Το έψησα, το λιάνισα
κι αρχίζω απ’την πλάτη



Επιμέλεια: Γιώργος Ηλ. Κέππας
Reply With Quote
  #2  
Παλιό 18-04-2009, 23:43
riko46 Ο/Η riko46 βρίσκεται εκτός σύνδεσης
J. Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Dec 2008
Περιοχή: ANΩ ΓΛΥΦΑΔΑ
Μηνύματα: 5,189
Προεπιλογή Απάντηση: Οβελίας

Reply With Quote
  #3  
Παλιό 18-04-2009, 23:43
ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ's Avatar
ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ Ο/Η ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Dec 2008
Περιοχή: ΑΘΗΝΑ
Μoto: R 1200 GS ADV - R 1200 RT - X9 500 EVO - VESPA 200E '86
Μηνύματα: 84,759
Προεπιλογή Απάντηση: Οβελίας

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από skippybi Εμφάνιση μηνυμάτων
ΟΒΕΛΙΑΣ






Ο περίφημος οβελίας, είναι το αρνί που ψήνεται στη σούβλα κατά την ημέρα του Πάσχα. Είναι ένα γνήσιο, Ελληνικό, Πασχαλινό έθιμο





Το ψήσιμο του αρνιού στη σούβλα συνηθίζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα σε ορισμένες περιοχές θεωρείται απαραίτητο .Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ψήσιμο του αρνιού γίνεται συνήθως από ειδικευμένα πρόσωπα Ένα αρνί βάρους μέχρι 15 κιλά είναι καλό και εκτός των άλλων θα μας διευκολύνει στο ψήσιμο.Η ετοιμασία του αρνιού γίνεται ως εξής : Αφαιρούν το παχύ έντερο , το λάρυγγα και τα εντόσθια . Αφήνουν μόνο τα νεφρά , κάνουν δυο τρύπες στη ράχη του αρνιού και πιέζουν τα νεφρά να βγουν ακριβώς στη ράχη του . Το αλατοπιπερώνουν εσωτερικά και το περνούν στη σούβλα αρχίζοντας από τη βάση του αρνιού και καταλήγοντας στο κεφάλι . Δένουν το αρνί με σπάγκο στη ράχη, ώστε να κρατιέται τεντωμένο και ράβουν με σακοράφα την κοιλιά του . Σηκώνουν τα πίσω πόδια του αρνιού και τα ενώνουν πάνω από τη σούβλα , περνώντας το κότσι του ενός ποδιού μέσα στο σχίσιμο που σχηματίζεται με το νεύρο του άλλου ποδιού και τα δένουν γερά στη σούβλα .Περνούν όλη την επιφάνεια του αρνιού με λεμόνια (το τρίβουν με λεμονόκουπες ) , το πασπαλίζουν με αλατοπίπερο και στήνουν τη σούβλα όρθια σε ένα μέρος μέχρις ότου αρχίσει το ψήσιμο .

Για να ψηθεί καλά το αρνί πρέπει να έχουμε και την κατάλληλη θράκα , που γίνεται κυρίως με κληματόβεργες ή κάρβουνα . Το ψήσιμο γίνεται στην ύπαιθρο και μέσα σε λάκκους που ανοίγουν γι’ αυτό το σκοπό .

Η σούβλα τοποθετείται πάνω σε στηρίγματα που στην αρχή κρατούν το αρνί ψηλά από τη φωτιά και σιγά-σιγά χαμηλώνουν ώστε να ψηθεί καλά . Επειδή η πλάτη του αρνιού και οι γλουτοί έχουν περισσότερο κρέας θέλουν και περισσότερη φωτιά , γι’ αυτό και μαζεύουν τη φωτιά στα μέρη εκείνα, ενώ για τα υπόλοιπα μέρη του αρνιού αφήνουν λιγότερη φωτιά . Το αρνί ψήνεται ενώ το γυρίζουν διαρκώς . Από καιρό σε καιρό το περιβρέχουν με λάδι ή βούτυρο και χυμό λεμονιού μέσα στο οποίο βάζουν λίγο αλατοπίπερο . Το ράντισμα του αρνιού συνηθίζεται να γίνεται με μια φουντίτσα ρίγανη .

Το αρνί αρχίζει σιγά-σιγά να ξεροψήνεται και να ροδίζει . Όταν ψηθεί , το καταλαβαίνουν, γιατί αρχίζουν να τραβιούνται οι σάρκες από τα κόκαλα και να σχηματίζονται σχισμές στα ψαχνά . Τότε το βγάζουν από τη σούβλα και το τεμαχίζουν. Το ψήσιμο διαρκεί περίπου 4 ώρες και εξαρτάται από το βάρος του κάθε αρνιού. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το βάρος του ψημένου αρνιού είναι περίπου το μισό του αρχικού.


Το τραγούδι που ακολουθεί είναι από τη συλλογή «Η μάνα μου η Αράχοβα» του Ηλία K. Λιάκου

Τώρα Λαμπρή, τώρ’ άνοιξη
κι η πασχαλιά έχει ανθίσει.
Μαζεύετ’ όλη η γειτονιά
στο λάκκο για να ψήσει
Στον Καβαλάρη το ’ταξα
-μεγάλη Του η χάρη-
βάλω τη φουστανέλα μου,
χαλάσω το μανάρι.

Κλίματα έχω για φωτιά,
η σούβλα μου ξυλένια,
αρνάδα δωδεκάρικη,
κούπα μαλαματένια.
Το έγδαρα, το σούβλισα
και το ’σφιξα στ’αλάτι.
Το έψησα, το λιάνισα
κι αρχίζω απ’την πλάτη



Επιμέλεια: Γιώργος Ηλ. Κέππας






E-ΓΡΑ-ΨΕΣ !!!!!!! (πάλι )




.
__________________
Ο ανόητος ... ψάχνει τα λάθη των άλλων,
ο έξυπνος ... του εαυτού του,
αλλά ο σοφός ... όλους τους συγχωρεί !!!
Reply With Quote
  #4  
Παλιό 18-04-2009, 23:43
Arkas Ο/Η Arkas βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Dec 2008
Περιοχή: Νέα Σμύρνη - Αθήνα
Μoto: R 1200 RT - R 1200 GS Adventure - KTM 640 Adventure - beverly 500 ie
Μηνύματα: 33,829
Προεπιλογή Απάντηση: Οβελίας

Ωραίος ο Βασιλάκης!!!
Reply With Quote
  #5  
Παλιό 19-04-2009, 03:32
xvitos Ο/Η xvitos βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Jan 2009
Περιοχή: ΑΘΗΝΑ
Μoto: gs1200
Μηνύματα: 546
Προεπιλογή Απάντηση: Οβελίας

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από skippybi Εμφάνιση μηνυμάτων
ΟΒΕΛΙΑΣ



Ο περίφημος οβελίας, είναι το αρνί που ψήνεται στη σούβλα κατά την ημέρα του Πάσχα. Είναι ένα γνήσιο, Ελληνικό, Πασχαλινό έθιμο



Το ψήσιμο του αρνιού στη σούβλα συνηθίζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα σε ορισμένες περιοχές θεωρείται απαραίτητο .Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ψήσιμο του αρνιού γίνεται συνήθως από ειδικευμένα πρόσωπα Ένα αρνί βάρους μέχρι 15 κιλά είναι καλό και εκτός των άλλων θα μας διευκολύνει στο ψήσιμο.Η ετοιμασία του αρνιού γίνεται ως εξής : Αφαιρούν το παχύ έντερο , το λάρυγγα και τα εντόσθια . Αφήνουν μόνο τα νεφρά , κάνουν δυο τρύπες στη ράχη του αρνιού και πιέζουν τα νεφρά να βγουν ακριβώς στη ράχη του . Το αλατοπιπερώνουν εσωτερικά και το περνούν στη σούβλα αρχίζοντας από τη βάση του αρνιού και καταλήγοντας στο κεφάλι . Δένουν το αρνί με σπάγκο στη ράχη, ώστε να κρατιέται τεντωμένο και ράβουν με σακοράφα την κοιλιά του . Σηκώνουν τα πίσω πόδια του αρνιού και τα ενώνουν πάνω από τη σούβλα , περνώντας το κότσι του ενός ποδιού μέσα στο σχίσιμο που σχηματίζεται με το νεύρο του άλλου ποδιού και τα δένουν γερά στη σούβλα .Περνούν όλη την επιφάνεια του αρνιού με λεμόνια (το τρίβουν με λεμονόκουπες ) , το πασπαλίζουν με αλατοπίπερο και στήνουν τη σούβλα όρθια σε ένα μέρος μέχρις ότου αρχίσει το ψήσιμο .

Για να ψηθεί καλά το αρνί πρέπει να έχουμε και την κατάλληλη θράκα , που γίνεται κυρίως με κληματόβεργες ή κάρβουνα . Το ψήσιμο γίνεται στην ύπαιθρο και μέσα σε λάκκους που ανοίγουν γι’ αυτό το σκοπό .

Η σούβλα τοποθετείται πάνω σε στηρίγματα που στην αρχή κρατούν το αρνί ψηλά από τη φωτιά και σιγά-σιγά χαμηλώνουν ώστε να ψηθεί καλά . Επειδή η πλάτη του αρνιού και οι γλουτοί έχουν περισσότερο κρέας θέλουν και περισσότερη φωτιά , γι’ αυτό και μαζεύουν τη φωτιά στα μέρη εκείνα, ενώ για τα υπόλοιπα μέρη του αρνιού αφήνουν λιγότερη φωτιά . Το αρνί ψήνεται ενώ το γυρίζουν διαρκώς . Από καιρό σε καιρό το περιβρέχουν με λάδι ή βούτυρο και χυμό λεμονιού μέσα στο οποίο βάζουν λίγο αλατοπίπερο . Το ράντισμα του αρνιού συνηθίζεται να γίνεται με μια φουντίτσα ρίγανη .

Το αρνί αρχίζει σιγά-σιγά να ξεροψήνεται και να ροδίζει . Όταν ψηθεί , το καταλαβαίνουν, γιατί αρχίζουν να τραβιούνται οι σάρκες από τα κόκαλα και να σχηματίζονται σχισμές στα ψαχνά . Τότε το βγάζουν από τη σούβλα και το τεμαχίζουν. Το ψήσιμο διαρκεί περίπου 4 ώρες και εξαρτάται από το βάρος του κάθε αρνιού. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το βάρος του ψημένου αρνιού είναι περίπου το μισό του αρχικού.


Το τραγούδι που ακολουθεί είναι από τη συλλογή «Η μάνα μου η Αράχοβα» του Ηλία K. Λιάκου

Τώρα Λαμπρή, τώρ’ άνοιξη
κι η πασχαλιά έχει ανθίσει.
Μαζεύετ’ όλη η γειτονιά
στο λάκκο για να ψήσει
Στον Καβαλάρη το ’ταξα
-μεγάλη Του η χάρη-
βάλω τη φουστανέλα μου,
χαλάσω το μανάρι.

Κλίματα έχω για φωτιά,
η σούβλα μου ξυλένια,
αρνάδα δωδεκάρικη,
κούπα μαλαματένια.
Το έγδαρα, το σούβλισα
και το ’σφιξα στ’αλάτι.
Το έψησα, το λιάνισα
κι αρχίζω απ’την πλάτη



Επιμέλεια: Γιώργος Ηλ. Κέππας



Οτι πρέπει είναι το ποστ.
Ετοιμάζουμε το αρνί τώωωωωωραααααααααααααα χα χα χα χα ...
Reply With Quote
  #6  
Παλιό 19-04-2009, 03:44
vellos Ο/Η vellos βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Mar 2009
Περιοχή: ATHINA
Μoto: R-1200-GS
Μηνύματα: 414
Προεπιλογή Απάντηση: Οβελίας

Καλό!
Reply With Quote
  #7  
Παλιό 19-04-2009, 15:49
ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ's Avatar
ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ Ο/Η ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Dec 2008
Περιοχή: ΑΘΗΝΑ
Μoto: R 1200 GS ADV - R 1200 RT - X9 500 EVO - VESPA 200E '86
Μηνύματα: 84,759
Προεπιλογή Απάντηση: Οβελίας

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από skippybi Εμφάνιση μηνυμάτων
ΟΒΕΛΙΑΣ






Ο περίφημος οβελίας, είναι το αρνί που ψήνεται στη σούβλα κατά την ημέρα του Πάσχα. Είναι ένα γνήσιο, Ελληνικό, Πασχαλινό έθιμο





Το ψήσιμο του αρνιού στη σούβλα συνηθίζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα σε ορισμένες περιοχές θεωρείται απαραίτητο .Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ψήσιμο του αρνιού γίνεται συνήθως από ειδικευμένα πρόσωπα





Kαλή όρεξη ............






.
__________________
Ο ανόητος ... ψάχνει τα λάθη των άλλων,
ο έξυπνος ... του εαυτού του,
αλλά ο σοφός ... όλους τους συγχωρεί !!!
Reply With Quote
  #8  
Παλιό 19-04-2009, 18:59
arisxios Ο/Η arisxios βρίσκεται εκτός σύνδεσης
J. Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Dec 2008
Περιοχή: ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μoto: R1200GS ADV
Μηνύματα: 2,718
Προεπιλογή Απάντηση: Οβελίας

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ Εμφάνιση μηνυμάτων


Kαλή όρεξη ............






.

Ευχαριστούμε έχουμε !!!!!!!!!
Reply With Quote
  #9  
Παλιό 19-04-2009, 19:00
arisxios Ο/Η arisxios βρίσκεται εκτός σύνδεσης
J. Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Dec 2008
Περιοχή: ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μoto: R1200GS ADV
Μηνύματα: 2,718
Προεπιλογή Απάντηση: Οβελίας

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από skippybi Εμφάνιση μηνυμάτων
ΟΒΕΛΙΑΣ
Ο περίφημος οβελίας, είναι το αρνί που ψήνεται στη σούβλα κατά την ημέρα του Πάσχα. Είναι ένα γνήσιο, Ελληνικό, Πασχαλινό έθιμο

Το ψήσιμο του αρνιού στη σούβλα συνηθίζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα σε ορισμένες περιοχές θεωρείται απαραίτητο .Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ψήσιμο του αρνιού γίνεται συνήθως από ειδικευμένα πρόσωπα Ένα αρνί βάρους μέχρι 15 κιλά είναι καλό και εκτός των άλλων θα μας διευκολύνει στο ψήσιμο.Η ετοιμασία του αρνιού γίνεται ως εξής : Αφαιρούν το παχύ έντερο , το λάρυγγα και τα εντόσθια . Αφήνουν μόνο τα νεφρά , κάνουν δυο τρύπες στη ράχη του αρνιού και πιέζουν τα νεφρά να βγουν ακριβώς στη ράχη του . Το αλατοπιπερώνουν εσωτερικά και το περνούν στη σούβλα αρχίζοντας από τη βάση του αρνιού και καταλήγοντας στο κεφάλι . Δένουν το αρνί με σπάγκο στη ράχη, ώστε να κρατιέται τεντωμένο και ράβουν με σακοράφα την κοιλιά του . Σηκώνουν τα πίσω πόδια του αρνιού και τα ενώνουν πάνω από τη σούβλα , περνώντας το κότσι του ενός ποδιού μέσα στο σχίσιμο που σχηματίζεται με το νεύρο του άλλου ποδιού και τα δένουν γερά στη σούβλα .Περνούν όλη την επιφάνεια του αρνιού με λεμόνια (το τρίβουν με λεμονόκουπες ) , το πασπαλίζουν με αλατοπίπερο και στήνουν τη σούβλα όρθια σε ένα μέρος μέχρις ότου αρχίσει το ψήσιμο .


Για να ψηθεί καλά το αρνί πρέπει να έχουμε και την κατάλληλη θράκα , που γίνεται κυρίως με κληματόβεργες ή κάρβουνα . Το ψήσιμο γίνεται στην ύπαιθρο και μέσα σε λάκκους που ανοίγουν γι’ αυτό το σκοπό .


Η σούβλα τοποθετείται πάνω σε στηρίγματα που στην αρχή κρατούν το αρνί ψηλά από τη φωτιά και σιγά-σιγά χαμηλώνουν ώστε να ψηθεί καλά . Επειδή η πλάτη του αρνιού και οι γλουτοί έχουν περισσότερο κρέας θέλουν και περισσότερη φωτιά , γι’ αυτό και μαζεύουν τη φωτιά στα μέρη εκείνα, ενώ για τα υπόλοιπα μέρη του αρνιού αφήνουν λιγότερη φωτιά . Το αρνί ψήνεται ενώ το γυρίζουν διαρκώς . Από καιρό σε καιρό το περιβρέχουν με λάδι ή βούτυρο και χυμό λεμονιού μέσα στο οποίο βάζουν λίγο αλατοπίπερο . Το ράντισμα του αρνιού συνηθίζεται να γίνεται με μια φουντίτσα ρίγανη .


Το αρνί αρχίζει σιγά-σιγά να ξεροψήνεται και να ροδίζει . Όταν ψηθεί , το καταλαβαίνουν, γιατί αρχίζουν να τραβιούνται οι σάρκες από τα κόκαλα και να σχηματίζονται σχισμές στα ψαχνά . Τότε το βγάζουν από τη σούβλα και το τεμαχίζουν. Το ψήσιμο διαρκεί περίπου 4 ώρες και εξαρτάται από το βάρος του κάθε αρνιού.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το βάρος του ψημένου αρνιού είναι περίπου το μισό του αρχικού.


Το τραγούδι που ακολουθεί είναι από τη συλλογή «Η μάνα μου η Αράχοβα» του Ηλία K. Λιάκου


Τώρα Λαμπρή, τώρ’ άνοιξη
κι η πασχαλιά έχει ανθίσει.
Μαζεύετ’ όλη η γειτονιά
στο λάκκο για να ψήσει
Στον Καβαλάρη το ’ταξα
-μεγάλη Του η χάρη-
βάλω τη φουστανέλα μου,
χαλάσω το μανάρι.

Κλίματα έχω για φωτιά,
η σούβλα μου ξυλένια,
αρνάδα δωδεκάρικη,
κούπα μαλαματένια.
Το έγδαρα, το σούβλισα
και το ’σφιξα στ’αλάτι.
Το έψησα, το λιάνισα
κι αρχίζω απ’την πλάτη



Επιμέλεια: Γιώργος Ηλ. Κέππας



:sm5::sm5::sm5:
Reply With Quote
Απάντηση


Κανόνες καταχώρησης
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο HTML κώδικας ειναι εκτός λειτουργίας

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι σε GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 09:58.


vBulletin Version 3.8.4
Jelsoft Enterprises Ltd.
Όλα τα γραφόμενα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του GS Forum!