GS Forum

Πήγαινε πίσω   GS Forum > -----> Γενικά > Ελλάδα και Κόσμος > Επικαιρότητα

Αγαπητά μέλη & φίλοι, το GS Forum, μετά από την πολυετή & καθ’ όλα επιτυχημένη πορεία του, εξακολουθεί να παραμένει online,

ώστε οι αναγνώστες του να έχουν πρόσβαση σε όλα τα θέματα του ενδιαφέροντός τους, για ενημέρωση και μελλοντική αναδρομή.

Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μας δείξατε όλο αυτό το διάστημα

και καταστήσατε την διαδικτυακή αυτή συντροφιά σημείο αναφοράς για τα ελληνικά μοτοσυκλετιστικά δρώμενα και όχι μόνον.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι, το ταξίδι συνεχίζεται ...
Απάντηση

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιό 25-02-2011, 16:48
GeorgeP Ο/Η GeorgeP βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Jan 2009
Περιοχή: Αθηνα
Μoto: VARADERO MK3
Προεπιλογή Απάντηση: Από τα επεισόδεια στο Σύνταγμα ...εμφύλιος πόλεμος...

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από ortho Εμφάνιση μηνυμάτων
Και να ήταν από τους ταραξίες, τι ακριβώς αλλάζει;! Κι εγώ την επόμενη φορά που δω κάποιον να κάνει κάτι που δε μου αρέσει να πάω απάνω του με τη μηχανή; Τι είναι αυτά που λές;
Ο αστυνομικος δεν ειναι τρελος να παει απανω του με την μηχανη διοτι εκανε κατι που δεν του αρεσε.......ας ειμαστε λογικοι!!
Αν ηταν καποιος απο τους αναρχικους ταραξιες με τις μολοτωφ εγω θα ηθελα να τον εξαφανισουν!! Ναι καλα διαβασες ΝΑ ΤΟΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ!!!!!! Ετσι θα σωθει το μαγαζακι μου, η πλατη μου και το κεφαλι μου και θα μπορω να διαδηλωνω ελευθερα με απολυτη ασφαλεια διεκδικωντας αυτα που θελω!!!
Ενας λογος που ηταν ΜΟΝΟΝ 30,000 στην διαδηλωση ηταν αυτοι οι αναρχικοι, ενας άλλος λογος ηταν οι νεκροι στην τραπεζα Μαρφιν που πεθαναν απο μολοτωφ αναρχικων!!!!!!!! Ποσοι ειανι οι τοσο θαραλλεοι να το διακυνδυνεψουν?

Απόσπασμα:
Αν σε 20 χρόνια η κόρη σου συμμετάσχει σε κάποια διαδήλωση και κάποιος αστυνομικός πέσει πάνω της με τη μηχανή ή της ανοίξει το κεφάλι με το γκλομπ κι ας είναι άσχετη με τις φασαρίες, τι θα γράψεις;
Η κορη μου φιλε γιαννη θα καθεται στο σπιτι της ¨η θα πηγαινει για καφε ¨η σεξ με τον γκομενο την ημερα εκεινη!!! Να΄σαι σιγουρος!!!
Reply With Quote
Παλιό 25-02-2011, 16:50
Senior Member

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από Arkas Εμφάνιση μηνυμάτων
Δυστυχώς μιλάς για άλλες εποχές Γιώργη....

Το '85, αυτοί που με φυγάδευσαν από τη Νομική
για να μη με σκοτώσουν οι κουκουλοφόροι,
ήταν οικοδόμοι της Πανσπουδαστικής!

.
Το ιδιο πραγμα λεμε Δημητρη!!
Reply With Quote
Παλιό 25-02-2011, 16:50
ortho Ο/Η ortho βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Sep 2009
Περιοχή: ΑΘΗΝΑ, ΚΑΡΕΑΣ
Μoto: F 650 GS 2001, tweety!

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από GeorgeP Εμφάνιση μηνυμάτων
Κωστα, απο το 1990 που ηταν η τελευταια πληρης συμμετοχη μου τιποτε δεν εχει αλλαξει...μα τιποτε!!!
Εχω κατεβει και σε άλλες πορειες εκτοτε με τελευταια (για παντα) το 2001 αλλα οχι με ''πληρη'' συμμετοχη αν καταλαβαινεις τι θελω να πω, απολυτως τιποτα δεν εχει αλαλξει!!!
Οι ιδιοι φιλειρηνικοι διαδηλωτες με διαφορετικους ¨η και ιδιους θρασυδειλους αντιεξουσιαστες!

Οσο για την καλεστική σου, σε ευχαριστω, αλλα δεν θα παρω....βαρεθηκα πρωτον και δεν εχω τιποτε να πω με την συμμετοχη μου δευτερον!!
Εγω συνενοχος των Δημοσιων Υπαλληλων του Προεδρειου της ΓΣΕΕ με μισθους 100,000+ τον χρονο ο καθενας τους χωρις ουτε καν να εμφανιζονται στις υπηρεσιες τους για να εργαστουν (αυτο σημαινει συνδικαλιστης συμμετεχων σε Προεδρειο συνδικαλιστικης οργανωσης) δεν γινομαι!!!!!
Εγω, υποστηρικτης της ασυλιας σε απολυση των εκλεγμενων συνδικαλιστων δεν γινομαι!!! Το ξερεις φανταζομαι οτι δια νομου απο το 1974 εκλεγμενος συνδικαλιστης δεν απολυεται για οποιοδηποτε λογο εκτος κι αν καταδικαστει για κακουργημα (οχι πλημελλημα αλλα μονον κακουργημα!!!!)
Για νεοδημοκράτη σε κόβω!

Πέρα από την πλάκα,
προσωπικά πιστεύω ότι κάτι πρέπει να κάνουμε,
να περιμένουμε το μοιραίο στο σπίτι μας δε μας ταιριάζει.
Αν πίστευα έστω και ελάχιστα ότι ο ΓΑΠ και τα φιλαράκια του
δουλεύουν για το καλό μας θα έκανα υπομονή.
Ακόμη κι αν είχαν καλές προθέσεις το σχέδιο τους είναι
καταστροφικό. Αρα είναι ηλίθιοι....

Εγώ όμως δεν πιστεύω ότι είναι ηλίθιοι.
Εχουν σχέδιο που το ξετυλίγουν σιγά σιγά.

Οταν τελειώσει και το δικό σου "λίπος" φίλε Γιώργο,
τότε ίσως αποφασίσεις να ξανακατεβείς σε συγκέντρωση...

Αλλά θα είναι μάλλον αργά....
Reply With Quote
Παλιό 25-02-2011, 16:54
Senior Member

Απόσπασμα:
Για νεοδημοκράτη σε κόβω!

Πέρα από την πλάκα,
προσωπικά πιστεύω ότι κάτι πρέπει να κάνουμε,
να περιμένουμε το μοιραίο στο σπίτι μας δε μας ταιριάζει.
Αν πίστευα έστω και ελάχιστα ότι ο ΓΑΠ και τα φιλαράκια του
δουλεύουν για το καλό μας θα έκανα υπομονή.
Ακόμη κι αν είχαν καλές προθέσεις το σχέδιο τους είναι
καταστροφικό. Αρα είναι ηλίθιοι....

Εγώ όμως δεν πιστεύω ότι είναι ηλίθιοι.
Εχουν σχέδιο που το ξετυλίγουν σιγά σιγά.

Οταν τελειώσει και το δικό σου "λίπος" φίλε Γιώργο,
τότε ίσως αποφασίσεις να ξανακατεβείς σε συγκέντρωση...

Αλλά θα είναι μάλλον αργά....
Το μονο σχεδιο που ΕΓΩ βλεπω ειναι να βγουμε απο την κριση......η αποψη μου ειναι!!!
ΝΑΙ, ματωνουμε!!! Αλλα οπως εχω πει παμπολλες φορες οταν στην οικογενεια ενας βγαινει με χρεος ολοι τρεχουν να τον συνδραμουν και δεν τον υπονομευουν!!!!

Σημ 1. εγω ΝΔημοκρατης? Θελεις να σου ξαναμιλησω????
Σημ 2. το ''λιπος'' μου θελει ακομα 2 χρονια για να τελειωσει....αλλα και τοτε σε διαδηλωση δεν κατεβαινω!

Last edited by GeorgeP; 25-02-2011 at 16:55.
Reply With Quote
Παλιό 25-02-2011, 16:54
Senior Member

Απόσπασμα:
Ο αστυνομικος δεν ειναι τρελος να παει απανω του με την μηχανη διοτι εκανε κατι που δεν του αρεσε.......ας ειμαστε λογικοι!! Αυτό λέω κι εγώ, ας είμαστε λογικοί!
Αν ηταν καποιος απο τους αναρχικους ταραξιες με τις μολοτωφ εγω θα ηθελα να τον εξαφανισουν!! Ναι καλα διαβασες ΝΑ ΤΟΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ!!!!!! Ετσι θα σωθει το μαγαζακι μου, η πλατη μου και το κεφαλι μου και θα μπορω να διαδηλωνω ελευθερα με απολυτη ασφαλεια διεκδικωντας αυτα που θελω!!!
Ενας λογος που ηταν ΜΟΝΟΝ 30,000 στην διαδηλωση ηταν αυτοι οι αναρχικοι, ενας άλλος λογος ηταν οι νεκροι στην τραπεζα Μαρφιν που πεθαναν απο μολοτωφ αναρχικων!!!!!!!! Ποσοι ειανι οι τοσο θαραλλεοι να το διακυνδυνεψουν?
Πως γίνεται με την Πανεπιστημίου, Σταδίου και Πατησίων γεμάτες, να είναι μόνο 30 χιλιάδες άνθρωποι....

Η κορη μου φιλε γιαννη θα καθεται στο σπιτι της ¨η θα πηγαινει για καφε ¨η σεξ με τον γκομενο την ημερα εκεινη!!! Να΄σαι σιγουρος!!! Καλά σε είπα νεοδημοκράτη...

Αυτό ακριβώς θέλουν Γιώργο! να καθόμαστε σπίτια μας και να κάνουν ότι θέλουν!
Reply With Quote
Παλιό 25-02-2011, 16:59
Arkas Ο/Η Arkas βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Dec 2008
Περιοχή: Νέα Σμύρνη - Αθήνα
Μoto: R 1200 RT - R 1200 GS Adventure - KTM 640 Adventure - beverly 500 ie

Mε τις υγείες μας Γιώργη μου....

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: ΜΕ «ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ» ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
29 δισ. τα επιπλέον βάρη ώς το 2015

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

Ο δρόμος του Μνημονίου είναι μακρύς στην Ελλάδα, καθώς έρχονται μέτρα 25-29 δισ. ευρώ από φέτος μέχρι και (τη μετά Μνημονίου εποχή) το 2015.

Το Δ' Μνημόνιο (2010-2013) και το Στρατηγικό Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2012-2014) κρύβουν πλημμυρίδα μέτρων, μετά τα δύο πρώτα πακέτα της διετίας 2010 -2011 ύψους 9,3 δισ. ευρώ, που περιορίζουν το έλλειμμα στο 7,4%. Την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει «αταλάντευτη» στον δρόμο του Μνημονίου, τηρώντας όλες τις δεσμεύσεις του μέχρι το τέλος της θητείας της, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επανέλαβε πως θα ζητηθεί η στήριξη του ελληνικού λαού, στον οποίο και θα εξηγήσουν τι μέλλει γενέσθαι...

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε χθες ο υπουργός Οικονομικών:

* Το 2010 κλείνει με έλλειμμα 9,4% ή 9,5%. Το τελικό νούμερο θα γνωστοποιηθεί τον Απρίλιο. Τη χρονιά αυτή ελήφθησαν μέτρα 14,8 δισ. ευρώ για να πέσει το έλλειμμα στα 22 δισ. ευρώ από 36 δισ. το 2009 ή 15,4% του ΑΕΠ.

* Το 2011, εκτός από τα γνωστά μέτρα των 8.159 εκατ. ευρώ, ενδεχομένως οι «πιθανοί κίνδυνοι» (όπως η απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων από την επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου, που εισπράττονται μεν ταμειακά, αλλά δεν μειώνουν το έλλειμμα) να απαιτήσουν πρόσθετα μέτρα 0,75% του ΑΕΠ, προκειμένου το έλλειμμα να πέσει στο 7,4% από 9,4% ή 9,5% το 2010.

Δεδομένου ότι για φέτος το ΑΕΠ υπολογίζεται στα 233 δισ. ευρώ (εφ' όσον η ύφεση περιοριστεί στο 3%), τότε θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα 1,75 δισ. ευρώ. Ο υπουργός διευκρίνισε πως αφορούν «διαρθρωτικού χαρακτήρα» μέτρα διαψεύδοντας το ενδεχόμενο αυξήσεων σε φόρους.

* Την περίοδο 2012-2014, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Δημοσιονομικού Πλαισίου, θα απαιτηθούν μέτρα 8% του ΑΕΠ. Ούτε λίγο ούτε πολύ μιλάμε για μέτρα 18,64 δισ. ευρώ (υπολογίζεται με ΑΕΠ 233 δισ. ευρώ), με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 3% ή περίπου 6 δισ. ευρώ το 2014. Η αναλογία των μέτρων αυτών θα είναι 2/3 από τις δαπάνες και 1/3 από τα έσοδα.

Και όπως είχε χαρακτηριστικά ο υπουργός, οι περαιτέρω παρεμβάσεις θα προέρχονται από την πλευρά των διαρθρωτικών μέτρων και όχι σε μισθούς και συντάξεις.

Να σημειωθεί ότι το Γ' Μνημόνιο έκανε λόγο για μέτρα 9.265 εκατ. ευρώ (5.204 εκατ. το 2012 και 4.061 εκατ. το 2013).

* Το 2015, μετά το Μνημόνιο και μετά το Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί στο 1% ή στα 3 δισ. ευρώ. Η δέσμευση αυτή σηματοδοτεί και νέα μέτρα που κυμαίνονται από 4,7 δισ. έως 8,3 δισ. ευρώ αναλόγως αν θα απαιτηθούν ισόποσα ή μεγαλύτερου ύψους.

Το διά ταύτα είναι ότι από φέτος, πλέον των γνώστων μέτρων 8,2 δισ. ευρώ και μέχρι το 2015, απαιτούνται μέτρα συνολικού ύψους 25,05 δισ. με 28,73 δισ. ευρώ. Ως γνωστόν, η κυβέρνηση έχει τη λαϊκή εντολή μέχρι και το 2013, αν κι εφ' όσον δεν αποφασίσουν να προσφύγουν νωρίτερα στις κάλπες.

Το Δημοσιονομικό Πλαίσιο αναμένεται να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τα μέσα Μαΐου. Χθες ξεκίνησε η συζήτηση με τους υπουργούς για την εξειδίκευση των παρεμβάσεων που απαιτούνται σε 8 καίριους τομείς: δημόσιες επιχειρήσεις, δημόσιους οργανισμούς, φορολογική μεταρρύθμιση, μισθολόγιο Δημοσίου, δημόσια διοίκηση, κοινωνική πολιτική, Υγεία και δημόσιες επενδύσεις. Οι πρώτες επαφές του κ. Παπακωνσταντίνου ήταν χθες με τους υπουργούς Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.

Ποιοι πάνε στον διάλογο

Την επόμενη εβδομάδα συναντάται με τα πολιτικά κόμματα, τα οποία αποδέχθηκαν την πρόσκληση. Επίσημη απάντηση-αποδοχή δεν υπάρχει έως τώρα. Ανεπισήμως έχουν απαντήσει θετικά οιΓ. Καρατζαφέρης (ΛΑΟΣ), Φ. Κουβέλης (Δημοκρατική Αριστερά) και Ντ. Μπακογιάννη (Δημοκρατική Συμμαχία).

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, πάντως, χαρακτήρισε ακατανόητη τη στάση ορισμένων κομμάτων «και ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αρνηθούν να έρθουν στο τραπέζι γι' αυτό που αποτελεί στην πράξη συνταγματική τους υποχρέωση, που είναι να διαμορφωθεί ένα Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τον οποίο προβλέπεται από το νόμο του νέου δημοσιονομικού πλαισίου, που ψήφισαν και οι ίδιοι στη Βουλή το 2010». Η ψήφιση του νόμου αυτού επιβεβαιώνεται και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα αναθεωρήσει τη στάση της και θα προσέλθει στον διάλογο.

Στη συνέχεια, θα γίνουν συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, πανεπιστημιακούς και οικονομολόγους, πριν πάρει την τελική μορφή του στα τέλη Μαρτίου και εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο μέσα στον Απρίλιο.

Ν.Δ.: Απέτυχε να παραιτηθεί

Παλιότερη δήλωση του Γ. Παπακωνσταντίνου θύμισε ο Γ. Μιχελάκης για να του δείξει τον δρόμο της παραίτησης επειδή απέτυχε.
«Τον Μάιο του 2010, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό "Σκάι" έλεγε κατά λέξη: "Θεωρώ ότι θα κριθούμε όλοι μας από την υλοποίηση αυτού του πακέτου. Και εγώ πρώτος... Αν χρειαστεί να πάρουμε μέτρα, θα σημαίνει ότι εγώ έχω αποτύχει, γιατί δεν έχω καταφέρει να συγκρατήσω τις δαπάνες, να αυξήσω τα έσοδα και να δρομολογήσω μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές". Σήμερα, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προαναγγέλλει νέα μέτρα, που είναι 6 φορές οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που έγιναν το 2010. Κάνει όσα -κατά τη δική του δήλωση- αποτελούν απόδειξη αποτυχίας. Επειτα από αυτό, τι σκοπεύει ο ίδιος να πράξει; Μπορεί και παραμένει ακόμη στη θέση του;».

Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011
Reply With Quote
Παλιό 25-02-2011, 16:59
Senior Member

Απόσπασμα:
Το μονο σχεδιο που ΕΓΩ βλεπω ειναι να βγουμε απο την κριση......η αποψη μου ειναι!!! Θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα σου να το λες...
ΝΑΙ, ματωνουμε!!! Αλλα οπως εχω πει παμπολλες φορες οταν στην οικογενεια ενας βγαινει με χρεος ολοι τρεχουν να τον συνδραμουν και δεν τον υπονομευουν!!!! αυτό με μπέρδεψε! ο ΓΑΠ μας φορτώνει κι άλλο χρέος και μας χώνει στα σκ@τά. Η άποψη μου.

Σημ 1. εγω ΝΔημοκρατης? Θελεις να σου ξαναμιλησω????
Σημ 2. το ''λιπος'' μου θελει ακομα 2 χρονια για να τελειωσει....αλλα και τοτε σε διαδηλωση δεν κατεβαινω!
1. άντε καλά δε σε ξαναλέω!
2. κι εύχομαι να μην χρειαστεί να τελειώσει φίλε. Και να πάμε παρέα σε διαδήλωση επευφημώντας αυτόν που θα φτιάξει μιά νέα Ελλάδα, όποιος κι αν είναι, ακόμη κι ΓΑΠ, αν τελικά είμαι λάθος.
Reply With Quote
Παλιό 25-02-2011, 17:04
Senior Member

Απόσπασμα:
Αυτό ακριβώς θέλουν Γιώργο! να καθόμαστε σπίτια μας και να κάνουν ότι θέλουν!
Ιωαννη,
οσες πορειες και να γινουν και οσες διαδηλωσεις, ο δρομος που εχει παρει η χωρα ειναι χωρις επιστροφη!! ¨η θα σωθουμε ¨η θα χρεωκοπησουμε!! Ας το βαλουμε καλα στο μυαλο μας αυτο!!
Δεν σε βλεπω ομως να κανεις σχολια για τα περι ΔΥ του Προεδρειου της ΓΣΕΕ με τους παχυλους μισθους που αναφερω και τους οποιους ακολουθεις/τε!!

Απόσπασμα:
Πως γίνεται με την Πανεπιστημίου, Σταδίου και Πατησίων γεμάτες, να είναι μόνο 30 χιλιάδες άνθρωποι..

τον αριθμο τον μετεφερα απο ενα ποστ συναδελφου σε αυτο το νημα, δεν ξερω αν ειναι αληθινος ¨η οχι!
Παντως και στο BBC που ειδα το οποιο ειχε live ανταποκριση με πλανα πολυ αραιο εβλεπα τον κοσμο με μεγάλα κενα. Ειδικα η ουρα της πορειας στην Σταδιου, στο υψος της Σοφοκλεους, ηταν τρεις και ο κουκος.
Περα ομως απο το τι εδειξαν σε αυτες τις πορειες επρεπε να ειναι πανω απο 1,000,000 κοσμο οπως γινεται στην Γαλλια και στο Βελγιο και στην Ισπανια!!
Το λαθος ειναι οτι οι ΔΥ της ΓΣΕΕ διοργανωνουν αυτες τις πορειες ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (γιατι αραγε?) και οχι την Κυριακη που δεν δουλευει κανεις, οπως γινεται και στις χωρες που προανεφερα!!!!
Reply With Quote
Παλιό 25-02-2011, 17:05
wet & dirty Ο/Η wet & dirty βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Dec 2008
Περιοχή: athens
Μoto: R1200GS ADVENTURE & UNIVEGA ALPINA HT-550

Η ζωή είναι ένας τροχός που γυρίζει και κάνει πράγματα που λέμε να τα αναιρουμε!!!
Reply With Quote
Παλιό 25-02-2011, 17:06
Senior Member

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από Arkas Εμφάνιση μηνυμάτων
Mε τις υγείες μας Γιώργη μου....

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: ΜΕ «ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ» ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
29 δισ. τα επιπλέον βάρη ώς το 2015

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

Ο δρόμος του Μνημονίου είναι μακρύς στην Ελλάδα, καθώς έρχονται μέτρα 25-29 δισ. ευρώ από φέτος μέχρι και (τη μετά Μνημονίου εποχή) το 2015.

Το Δ' Μνημόνιο (2010-2013) και το Στρατηγικό Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2012-2014) κρύβουν πλημμυρίδα μέτρων, μετά τα δύο πρώτα πακέτα της διετίας 2010 -2011 ύψους 9,3 δισ. ευρώ, που περιορίζουν το έλλειμμα στο 7,4%. Την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει «αταλάντευτη» στον δρόμο του Μνημονίου, τηρώντας όλες τις δεσμεύσεις του μέχρι το τέλος της θητείας της, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επανέλαβε πως θα ζητηθεί η στήριξη του ελληνικού λαού, στον οποίο και θα εξηγήσουν τι μέλλει γενέσθαι...

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε χθες ο υπουργός Οικονομικών:

* Το 2010 κλείνει με έλλειμμα 9,4% ή 9,5%. Το τελικό νούμερο θα γνωστοποιηθεί τον Απρίλιο. Τη χρονιά αυτή ελήφθησαν μέτρα 14,8 δισ. ευρώ για να πέσει το έλλειμμα στα 22 δισ. ευρώ από 36 δισ. το 2009 ή 15,4% του ΑΕΠ.

* Το 2011, εκτός από τα γνωστά μέτρα των 8.159 εκατ. ευρώ, ενδεχομένως οι «πιθανοί κίνδυνοι» (όπως η απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων από την επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου, που εισπράττονται μεν ταμειακά, αλλά δεν μειώνουν το έλλειμμα) να απαιτήσουν πρόσθετα μέτρα 0,75% του ΑΕΠ, προκειμένου το έλλειμμα να πέσει στο 7,4% από 9,4% ή 9,5% το 2010.

Δεδομένου ότι για φέτος το ΑΕΠ υπολογίζεται στα 233 δισ. ευρώ (εφ' όσον η ύφεση περιοριστεί στο 3%), τότε θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα 1,75 δισ. ευρώ. Ο υπουργός διευκρίνισε πως αφορούν «διαρθρωτικού χαρακτήρα» μέτρα διαψεύδοντας το ενδεχόμενο αυξήσεων σε φόρους.

* Την περίοδο 2012-2014, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Δημοσιονομικού Πλαισίου, θα απαιτηθούν μέτρα 8% του ΑΕΠ. Ούτε λίγο ούτε πολύ μιλάμε για μέτρα 18,64 δισ. ευρώ (υπολογίζεται με ΑΕΠ 233 δισ. ευρώ), με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 3% ή περίπου 6 δισ. ευρώ το 2014. Η αναλογία των μέτρων αυτών θα είναι 2/3 από τις δαπάνες και 1/3 από τα έσοδα.

Και όπως είχε χαρακτηριστικά ο υπουργός, οι περαιτέρω παρεμβάσεις θα προέρχονται από την πλευρά των διαρθρωτικών μέτρων και όχι σε μισθούς και συντάξεις.

Να σημειωθεί ότι το Γ' Μνημόνιο έκανε λόγο για μέτρα 9.265 εκατ. ευρώ (5.204 εκατ. το 2012 και 4.061 εκατ. το 2013).

* Το 2015, μετά το Μνημόνιο και μετά το Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί στο 1% ή στα 3 δισ. ευρώ. Η δέσμευση αυτή σηματοδοτεί και νέα μέτρα που κυμαίνονται από 4,7 δισ. έως 8,3 δισ. ευρώ αναλόγως αν θα απαιτηθούν ισόποσα ή μεγαλύτερου ύψους.

Το διά ταύτα είναι ότι από φέτος, πλέον των γνώστων μέτρων 8,2 δισ. ευρώ και μέχρι το 2015, απαιτούνται μέτρα συνολικού ύψους 25,05 δισ. με 28,73 δισ. ευρώ. Ως γνωστόν, η κυβέρνηση έχει τη λαϊκή εντολή μέχρι και το 2013, αν κι εφ' όσον δεν αποφασίσουν να προσφύγουν νωρίτερα στις κάλπες.

Το Δημοσιονομικό Πλαίσιο αναμένεται να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τα μέσα Μαΐου. Χθες ξεκίνησε η συζήτηση με τους υπουργούς για την εξειδίκευση των παρεμβάσεων που απαιτούνται σε 8 καίριους τομείς: δημόσιες επιχειρήσεις, δημόσιους οργανισμούς, φορολογική μεταρρύθμιση, μισθολόγιο Δημοσίου, δημόσια διοίκηση, κοινωνική πολιτική, Υγεία και δημόσιες επενδύσεις. Οι πρώτες επαφές του κ. Παπακωνσταντίνου ήταν χθες με τους υπουργούς Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.

Ποιοι πάνε στον διάλογο

Την επόμενη εβδομάδα συναντάται με τα πολιτικά κόμματα, τα οποία αποδέχθηκαν την πρόσκληση. Επίσημη απάντηση-αποδοχή δεν υπάρχει έως τώρα. Ανεπισήμως έχουν απαντήσει θετικά οιΓ. Καρατζαφέρης (ΛΑΟΣ), Φ. Κουβέλης (Δημοκρατική Αριστερά) και Ντ. Μπακογιάννη (Δημοκρατική Συμμαχία).

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, πάντως, χαρακτήρισε ακατανόητη τη στάση ορισμένων κομμάτων «και ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αρνηθούν να έρθουν στο τραπέζι γι' αυτό που αποτελεί στην πράξη συνταγματική τους υποχρέωση, που είναι να διαμορφωθεί ένα Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τον οποίο προβλέπεται από το νόμο του νέου δημοσιονομικού πλαισίου, που ψήφισαν και οι ίδιοι στη Βουλή το 2010». Η ψήφιση του νόμου αυτού επιβεβαιώνεται και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα αναθεωρήσει τη στάση της και θα προσέλθει στον διάλογο.

Στη συνέχεια, θα γίνουν συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, πανεπιστημιακούς και οικονομολόγους, πριν πάρει την τελική μορφή του στα τέλη Μαρτίου και εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο μέσα στον Απρίλιο.

Ν.Δ.: Απέτυχε να παραιτηθεί

Παλιότερη δήλωση του Γ. Παπακωνσταντίνου θύμισε ο Γ. Μιχελάκης για να του δείξει τον δρόμο της παραίτησης επειδή απέτυχε.
«Τον Μάιο του 2010, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό "Σκάι" έλεγε κατά λέξη: "Θεωρώ ότι θα κριθούμε όλοι μας από την υλοποίηση αυτού του πακέτου. Και εγώ πρώτος... Αν χρειαστεί να πάρουμε μέτρα, θα σημαίνει ότι εγώ έχω αποτύχει, γιατί δεν έχω καταφέρει να συγκρατήσω τις δαπάνες, να αυξήσω τα έσοδα και να δρομολογήσω μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές". Σήμερα, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προαναγγέλλει νέα μέτρα, που είναι 6 φορές οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που έγιναν το 2010. Κάνει όσα -κατά τη δική του δήλωση- αποτελούν απόδειξη αποτυχίας. Επειτα από αυτό, τι σκοπεύει ο ίδιος να πράξει; Μπορεί και παραμένει ακόμη στη θέση του;».

Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011
Δημητρη,

Στο ειχα πει οτι αν δεν πιασουμε πατο δεν θα φτιαξει τιποτε......κι εκει οδευουμε...στον πατο!!!!!! Αλλος δρομος δεν υπαρχει....οσο και να διαδηλωνουμε!!!
Reply With Quote
Απάντηση

Κανόνες καταχώρησης