GS Forum

Πήγαινε πίσω   GS Forum > -----> Γενικά > Διάφορα

Αγαπητά μέλη & φίλοι, το GS Forum, μετά από την πολυετή & καθ’ όλα επιτυχημένη πορεία του, εξακολουθεί να παραμένει online,

ώστε οι αναγνώστες του να έχουν πρόσβαση σε όλα τα θέματα του ενδιαφέροντός τους, για ενημέρωση και μελλοντική αναδρομή.

Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μας δείξατε όλο αυτό το διάστημα

και καταστήσατε την διαδικτυακή αυτή συντροφιά σημείο αναφοράς για τα ελληνικά μοτοσυκλετιστικά δρώμενα και όχι μόνον.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι, το ταξίδι συνεχίζεται ...
Απάντηση
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιό 29-06-2012, 13:03
denis68 Ο/Η denis68 βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Feb 2011
Περιοχή: athina
Μoto: bmw1200gs
Μηνύματα: 35
Question Σοσιαλισμός και Καπιταλισμός

Έλαβα αυτό το μέιλ και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον.Την γνώμη σας


Ένας καθηγητής οικονομικών σε ένα τοπικό κολλέγιο δήλωσε, ότι αν και δεν είχε αποτύχει ποτέ κάποιος σπουδαστής πριν, άφησε μετεξεταστέα, πρόσφατα, μια ολόκληρη τάξη. Αυτή η τάξη επέμενε ότι ο σοσιαλισμός θα λειτουργούσε και ότι αν κανένας δεν ήταν φτωχός και κανένας δεν ήταν πλούσιος, το σύστημα θα λειτουργούσε ως ένας μεγάλος εξισωτής.



Ο καθηγητής έπειτα είπε: «Ο.Κ., θα κάνουμε κι εμείς ένα πείραμα σε αυτήν την τάξη με το σχέδιο του σοσιαλισμού. Όλοι οι βαθμοί στα γραπτά διαγωνίσματα θα υπολογίζονται κατά μέσο όρο και ο καθένας θα λάβει τον ίδιο βαθμό - έτσι κανένας δεν θα αποτύχει αλλά και κανένας δεν θα πάρει Α (άριστα)...»

Μετά από το πρώτο τεστ, οι βαθμοί υπολογίστηκαν κατά μέσο όρο και ο καθένας πήρε ένα Β (λίαν καλώς).

Οι σπουδαστές που μελέτησαν σκληρά στενοχωρήθηκαν και οι σπουδαστές που μελέτησαν λίγο ήταν ευτυχείς. Καθώς το δεύτερο τεστ διεκπεραιώθηκε, οι σπουδαστές που μελέτησαν ελάχιστα, είχαν μελετήσει ακόμα λιγότερο και αυτοί που μελετούσαν σκληρά, μελέτησαν ακόμα λιγότερο.

Ο δεύτερος μέσος όρος των διαγωνισμάτων ήταν ένα Γ (βάση)! Μετά το τρίτο τεστ, ο μέσος όρος ήταν ένα Δ (κάτω από τη βάση). Κανένας δεν ήταν ευτυχής.

Καθώς τα τεστ προχωρούσαν, τα αποτελέσματα δεν βελτιώνονταν. Ξεσπούσαν μικροκαυγάδες, οι μαθητές κατηγορούσαν ο ένας τον άλλο και όλο αυτό το κακό κλίμα οδήγησε στο να μη διαβάζει κανένας για το όφελος του άλλου.

Προς μεγάλη τους έκπληξη, ΟΛΟΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΜΕΤΕΞΕΤΑΣΤΕΟΙ και ο καθηγητής τους είπε, ότι ο σοσιαλισμός είναι καταδικασμένος να αποτύχει.

Όταν η ανταμοιβή είναι μεγάλη, η προσπάθεια των ανθρώπων να πετύχουν είναι μεγάλη, αλλά όταν η κυβέρνηση παίρνει όλη την ανταμοιβή, κανένας δεν θα είναι διατεθειμένος να προσπαθήσει σκληρά ή να επιδιώξει να πετύχει. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλό από αυτό.

Ακολουθούν 5 προτάσεις, που προκύπτουν από την εφαρμογή του παραπάνω πειράματος:

1. Δεν μπορείς να οδηγήσεις τους φτωχούς σε ευημερία, με το να θέσεις εκτός ευημερίας τους πλούσιους.

2. Για να λάβει οτιδήποτε ένα άτομο που δεν εργάζεται, πρέπει κάποιο άλλο άτομο να εργάζεται χωρίς να λαμβάνει.

3. Για να δώσει κάτι η κυβέρνηση σε κάποιον, πρέπει πρώτα να το στερήσεις αυτό από κάποιον άλλο.

4. Δεν μπορείτε να πολλαπλασιάσετε τον πλούτο διαιρώντας τον!

5. Όταν οι μισοί νομίζουν ότι δεν χρειάζεται να δουλέψουν γιατί θα τους φροντίσουν οι άλλοι μισοί, και όταν οι μισοί που δουλεύουν καταλάβουν ότι δεν χρειάζεται να προσπαθούν γιατί τον κόπο τους τον μοιράζονται με τους άλλους μισούς, τότε πλησιάζει η αρχή του τέλους για οποιοδήποτε έθνος.

Μπορεί να ήταν ακραίο το παραπάνω πείραμα στην τάξη του οικονομολόγου καθηγητή και να πει κάποιος ότι δεν εξελίσσονται έτσι τα πράγματα, κάτω από κανονικές συνθήκες. Όπως κι αν το δει κανείς…. Με κάτι τέτοια θίγεται και αδικείται ο σοσιαλισμός. Ας περάσουμε, λοιπόν, σε ένα άλλο παράδειγμα από την αντίπερα όχθη, όπου φαίνεται πως λειτουργεί το καπιταλιστικό σύστημα… κι αυτό με κάποια απλούστευση, φυσικά!

Μια μέρα εμφανίστηκε σε ένα χωριό ένας άνδρας με γραβάτα... Ανέβηκε σε ένα παγκάκι και φώναξε σε όλο τον τοπικό πληθυσμό ότι θα αγόραζε όλα τα γαϊδούρια που θα του πήγαιναν, έναντι 100 ευρώ και μάλιστα μετρητά. Οι ντόπιοι το βρήκαν λίγο περίεργο, αλλά η τιμή ήταν πολύ καλή και όσοι προχώρησαν στην πώληση γύρισαν σπίτι με το τσαντάκι γεμάτο και το χαμόγελο στα χείλη.

Ο άνδρας με τη γραβάτα επέστρεψε την επόμενη μέρα και πρόσφερε 150 ευρώ για κάθε απούλητο γάιδαρο, κι έτσι οι περισσότεροι κάτοικοι πούλησαν τα ζώα τους. Τις επόμενες ημέρες προσέφερε 300 ευρώ για όσα ελάχιστα ζώα ήταν ακόμα απούλητα με αποτέλεσμα και οι τελευταίοι αμετανόητοι να πουλήσουν τα γαϊδούρια τους. Μετά συνειδητοποίησε ότι στο χωριό δεν έμεινε πια ούτε ένας γάιδαρος και ανακοίνωσε σε όλους ότι θα επέστρεφε μετά από μια εβδομάδα για να αγοράσει οποιοδήποτε γάιδαρο έβρισκε έναντι 500 ευρώ!! Και αποχώρησε.

Την επόμενη μέρα ανέθεσε στον συνέταιρό του το κοπάδι των γαϊδάρων που είχε αγοράσει και τον έστειλε στο ίδιο χωριό με εντολή να τα πουλήσει όλα στην τιμή των 400 ευρώ το ένα. Οι κάτοικοι βλέποντα ς την δυνατότητα να κερδίσουν 100 ευρώ την επόμενη εβδομάδα, αγόρασαν ξανά τα ζώα τους 4 φορές πιο ακριβά από ότι τα είχανε πουλήσει, και για να το κάνουν αυτό, αναγκάστηκαν να ζητήσουν δάνειο από την τοπική τράπεζα.

Όπως φαντάζεστε, μετά την συναλλαγή οι δύο επιχειρηματίες έφυγαν διακοπές σε έναν φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής, ενώ οι κάτοικοι του χωριού βρέθηκαν υπερχρεωμένοι, απογοητευμένοι, και με τα γαϊδούρια στην κατοχή τους, που δεν άξιζαν πλέον τίποτα. Φυσικά οι αγρότες προσπάθησαν να πουλήσουν τα ζώα για να καλύψουν τα χρέη. Μάταια. Η αξία τους είχε πατώσει. Η τράπεζα λοιπόν κατάσχεσε τα γαϊδούρια και εν συνεχεία τα νοίκιασε στους πρώην ιδιοκτήτες τους.

Ο τραπεζίτης όμως πήγε στον δήμαρχο του χωριού και του εξήγησε ότι εάν δεν ανακτούσε τα κεφάλαια που είχε δανείσει θα κατέρρεε και αυτός, και κατά συνέπεια θα ζητούσε αμέσως το κλείσιμο της ανοικτής πίστωσης που είχε με τον δήμο. Πανικόβλητος ο δήμαρχος και για να αποφύγει την καταστροφή, αντί να δώσει λεφτά στους κατοίκους του χωριού για να καλύψουν τα χρέη τους, έδωσε λεφτά στον τραπεζίτη, ο οποίος παρεμπιπτόντως ήταν κουμπάρος του δημοτικού συμβούλου. Δυστυχώς όμως ο τραπεζίτης αφού ανέκτησε το κεφάλαιό του, δεν έσβησε το χρέος των κατοίκων, και ούτε το χρέος του δήμου, ο οποίος φυσικά βρέθηκε ένα βήμα πριν την πτώχευση. Βλέποντας τα χρέη να πολλαπλασιάζονται και στριμωγμένος από τα επιτόκια, ο δήμαρχος ζήτησε βοήθεια από τους γειτονικούς δήμους. Αυτοί όμως του έδωσαν αρνητική απάντηση, γιατί όπως του είπαν είχαν υποστεί την ίδια ζημιά με τους δικούς τους γαϊδάρους!!... Ο τραπεζίτης τότε έδωσε στον δήμαρχο την «ανιδιοτελή» συμβουλή / οδηγία να μειώσει τα έξοδα του δήμου: λιγότερα λεφτά για τα σχολεία, για το νοσοκομείο του χωριού, για την δημοτική αστυνομία, κατάργηση των κοινωνικών προγραμμάτων, της έρευνας, μείωση της χρηματοδότησης για καινούρια έργα υποδομών. Αυξήθηκε η ηλικία συνταξιοδότησης, απολύθηκαν οι περισσότεροι υπάλληλοι του δημαρχείου, έπεσαν οι μισθοί και αυξήθηκαν οι φόροι. Ήταν αναπόφευκτο, έλεγε, αλλά υποσχόταν με αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές «να βάλει τάξη στη λειτουργία του δημοσίου, να βάλει τέλος στις σπατάλες» και να εξανθρωπίσει το εμπόριο των γαϊδάρων.

Η ιστορία άρχισε να γίνεται ενδιαφέρουσα όταν μαθεύτηκε πως οι δυο επιχειρηματίες και ο τραπεζίτης είναι ξαδέρφια και μένουν μαζί σε ένα νησί κοντά στις Μπαχάμες, το οποίο και αγόρασαν… με τον ιδρώτα τους. Ονομάζονται οικογένεια Χρηματοπιστωτικών Αγορών, και με μεγάλη γενναιότητα προσφέρθηκαν να χρηματοδοτήσουν την εκλογική εκστρατεία των δημάρχων των χωριών της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση η ιστορία δεν έχει τελειώσει γιατί κανείς δεν γνωρίζει τι έκαναν μετά οι αγρότες. Εσείς, τι θα κάνατε στη θέση τους;
Reply With Quote
  #2  
Παλιό 29-06-2012, 15:14
silvestros Ο/Η silvestros βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Oct 2010
Περιοχή: Σερρες
Μoto: GS 1200
Μηνύματα: 1,945
Προεπιλογή Απάντηση: Σοσιαλισμός και Καπιταλισμός

παιχνιδακι με τρυκ λογικης ..... το παραδειγμα της ταξης δειχνει την πονηρια του συντακτη..... ο σοσιαλισμος δεν λεει οτι θα γινουν ολοι τεμπεληδες.....στο παραδειγμα της ταξης ο σοσιαλισμος λειτουργει ως εξης:

αφου ολοι θα λαβουμε τον ιδιο βαθμο , κανουμε καταμερισμο εργασιων. ο καθενας διαβαζει το 50% της υλης. οι μισοι θα αποτυχουν και οι αλλοι μισοι θα επιτυχουν. μεσος ορος η βαση.

η ιστορια των γαϊδαρων ταιριαζει για τους αφελεις μικροεπενδυτες του χρηματιστηριου και οχι για την παραγωγική διαδικασία στην οποία ενας λογικος καπιταλιστής επενδυτης μολις πουλουσε τον γαιδαρο θα αγοραζε αυτοκινητο ετσι ωστε να μεταφερει τα προίοντα του πιο πολλά- πιο γρηγορα- πιο μακρια- ετσι ωστε αυτος ο πονηρος που ειχε μαζεψει τα γαϊδουρακια θα αναγκαζοταν να τα δωσει στο τελος δωρεαν πισω λογω μη ανταγωνιστικοτητας και χρεων.
Reply With Quote
  #3  
Παλιό 29-06-2012, 15:28
Timos Ο/Η Timos βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Dec 2009
Περιοχή: ATH
Μoto: 1200gs
Μηνύματα: 61
Προεπιλογή Απάντηση: Σοσιαλισμός και Καπιταλισμός

Το παράδειγμα με τα γαϊδούρια το βρίσκω πολύ πετυχημένο και πολύ επίκαιρο που μοιάζει με τους δανειστές μας από την Ευρώπη.
Reply With Quote
  #4  
Παλιό 09-07-2012, 00:15
thbgs Ο/Η thbgs βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Junior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Feb 2011
Περιοχή: a
Μoto: gs1200
Μηνύματα: 18
Προεπιλογή Απάντηση: Σοσιαλισμός και Καπιταλισμός

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από Timos Εμφάνιση μηνυμάτων
Το παράδειγμα με τα γαϊδούρια το βρίσκω πολύ πετυχημένο και πολύ επίκαιρο που μοιάζει με τους δανειστές μας από την Ευρώπη.

Ολόιδια γαιδούρια
Reply With Quote
  #5  
Παλιό 18-07-2012, 11:46
spelef Ο/Η spelef βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Junior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Mar 2011
Περιοχή: athina
Μoto: gs1200
Μηνύματα: 25
Προεπιλογή Απάντηση: Σοσιαλισμός και Καπιταλισμός

Τα λαμόγια είναι δίπλα μας
Reply With Quote
  #6  
Παλιό 18-07-2012, 12:36
BOXER Ο/Η BOXER βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Jul 2009
Περιοχή: Μοσχατο
Μoto: R1200gs
Μηνύματα: 2,806
Προεπιλογή Απάντηση: Σοσιαλισμός και Καπιταλισμός

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από thbgs Εμφάνιση μηνυμάτων
Ολόιδια γαιδούρια
Θα σε παρακαλούσα, να μην εξισωνεις τα γαίδουρακια με τα.... "γαίδουρια "

Όχι να γίνουν οι πολιτικοί, ένα με τα γαίδουρια!!!
Reply With Quote
  #7  
Παλιό 18-07-2012, 12:55
iagos Ο/Η iagos βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Mar 2010
Περιοχή: Ν.Ιωνία
Μoto: HP2
Μηνύματα: 138
Προεπιλογή Απάντηση: Σοσιαλισμός και Καπιταλισμός

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από mikearmy Εμφάνιση μηνυμάτων
παιχνιδακι με τρυκ λογικης ..... το παραδειγμα της ταξης δειχνει την πονηρια του συντακτη..... ο σοσιαλισμος δεν λεει οτι θα γινουν ολοι τεμπεληδες.....στο παραδειγμα της ταξης ο σοσιαλισμος λειτουργει ως εξης:

αφου ολοι θα λαβουμε τον ιδιο βαθμο , κανουμε καταμερισμο εργασιων. ο καθενας διαβαζει το 50% της υλης. οι μισοι θα αποτυχουν και οι αλλοι μισοι θα επιτυχουν. μεσος ορος η βαση.

η ιστορια των γαϊδαρων ταιριαζει για τους αφελεις μικροεπενδυτες του χρηματιστηριου και οχι για την παραγωγική διαδικασία στην οποία ενας λογικος καπιταλιστής επενδυτης μολις πουλουσε τον γαιδαρο θα αγοραζε αυτοκινητο ετσι ωστε να μεταφερει τα προίοντα του πιο πολλά- πιο γρηγορα- πιο μακρια- ετσι ωστε αυτος ο πονηρος που ειχε μαζεψει τα γαϊδουρακια θα αναγκαζοταν να τα δωσει στο τελος δωρεαν πισω λογω μη ανταγωνιστικοτητας και χρεων.
+1
Reply With Quote
  #8  
Παλιό 18-07-2012, 14:24
deepergs Ο/Η deepergs βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Junior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Nov 2010
Περιοχή: athina
Μoto: BMW 1200 GS
Μηνύματα: 28
Προεπιλογή Απάντηση: Σοσιαλισμός και Καπιταλισμός

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από BOXER Εμφάνιση μηνυμάτων
Θα σε παρακαλούσα, να μην εξισωνεις τα γαίδουρακια με τα.... "γαίδουρια "

Όχι να γίνουν οι πολιτικοί, ένα με τα γαίδουρια!!!
Reply With Quote
  #9  
Παλιό 27-07-2012, 22:08
faro Ο/Η faro βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Oct 2010
Περιοχή: ΑΘΗΝΑ
Μoto: R1200GS
Μηνύματα: 33
Προεπιλογή Απάντηση: Σοσιαλισμός και Καπιταλισμός

Εμάς μας εξαγόρασαν οι δανειστές για λιγότερα από τα γαιδούρια
Reply With Quote
Απάντηση


Κανόνες καταχώρησης
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο HTML κώδικας ειναι εκτός λειτουργίας

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι σε GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 00:51.


vBulletin Version 3.8.4
Jelsoft Enterprises Ltd.
Όλα τα γραφόμενα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του GS Forum!